25 русенски деца научиха как да пазят зрението си!

Лайънс движението е най-голямата и най-ефективната организация в служба на обществото, с повече от 1,3 милиона членове по целия свят.

Главно международно начинание на Лайънс клубовете е “Зрението преди всичко: членовете на Лайънс Клубовете побеждават слепотата”. Целта на това начинание е цялостното премахване на предотвратимата и обратима слепота по света.

По инициатива на Лайънс клуб Русе Север, като част от множеството дейности за опазването на зрението на Лайънс клубовете, ученици от ОУ „Иван Вазов“ проведоха среща с лекар по очни болести. Целта беше младежите да научат повече за това как да пазят зрението си, какви са основните заплахи за влошаването му и как да се предпазват от тях.

Д-р Миланов – специалист офталмолог, завеждащ Отделение по очни болести към МБАЛ „Русе“, разказа какво представлява зрението, кои органи участват в него и какви рискове могат да го застрашат. Особен акцент беше поставен върху вредите от прекомерно използване на дисплеи. Телефони, компютри, таблети и телевизори трябва да се използват не повече от 4 часа на ден от младите хора. Представи бяха уреди и машини за диагностициране и профилактика в оборудван кабинет предоставен от Оптики Вега.

Петокласниците разгледаха Биомикроскоп и Уред за измерване на очното налягане. Някои от тях имаха възможност да проверят зрението си с Рефрактометър, а други да опитат рамка с пробни стъкла и призми насочвани от оптометриста Калоян Ганев. Тъй като срещата се състоя на Празника на детето, домакините бяха приготвили почерпка по един символичен подарък като спомен от посещението.

 

Коментари (0)

Вашият коментар :