Учредяване на Музикално общество - Русе

В подкрепа на Фондация Орлин Анастасов

Възникнал през втори век след Христа като римска крепост Sexaginta Prista, Русчук се утвърждава като врата на Европейската култура към Балканския полуостров през ХIХ век. За първи път в Дунавския град се случват редица неща свързани с културата, образуванието, транспорта, индустрията, бизнеса, банковите и застрахователни дейности, земеделието.

 


Както казва единствения Нобелов лауреат роден в България - Елиас Канети
"...Всичко което преживях по-късно, вече ми се беше случило в Русчук".


След Освобождението град Русе се утвърждава като културен център на България. За съжаление ХХI век не е особено толерантен към тлеещите традиции от ХIХ и ХХ век и в частност към музикалното изкуство.
Желанието ни е тези традиции да се възобновят и децата и внуците ни да растат в една Европейска културна среда.
Вдъхновяващ пример за това ни даде световно известния бас Орлин Анастасов, роден и възпитан в Русе.

 

Музикално общество Русе (МО-Русе) се създава в съответствие с целите и задачите на семейното общество в подкрепа на Фондация Орлин Анастасов.
То не оспорва правото на съществуване на другите форми на музиката, но се стреми да предостави правото на избор на младите хора в града ни в духа на Европейските традиции и семейните традиции, на нашите деди и родители. Светлината на празничните предколедни и великденски концерти още топлят душите на тези, които ги помнят. Нека възобновим тази светла и магическа атмосфера на младите хора от ХХI век.


Музикално общество - Русе се създава по примера на "Музикално Общество - Виена" (Musikverain), основано в началото на ХIХ век с мотото "Силата на музиката ще бъде демонстрирана отново, като сила, способна да върши чудеса".

В Музикално Общество - Русе участват неправителствени организации с тяхната валидна съдебна регистрация, юридически и физически лица,Общински и Държавни структури и др., включително и русенските лайънс клубове.
Участието е доброволно и без финансови ангажименти.
Всяко от лицата и организациите може да предоставя дарения в подкрепа на дейността на Фондация Орлин Анастасов за изпълнение на
благородните и цели и задачи.

 

ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА МО - Русе :
1. Да подпомага всеотдайно "Фондация Орлин Анастасов" в работата и
за развитие на културата.
2. Да осигурява логистична подкрепа при организиране на културни
прояви в град Русе.
3. Да лобира пред Русенската Общност за проявите на Фондацията.
4. Да популяризира дейността на световно известния русенски творец и
неговата дейност.
5. Да подпомага таланти изявени на територията на град Русе.
6. Да информира участниците в МО-Русе за културните прояви в града.


Първото събитие, организирано от МО - Русе и Фондация Орлин Анастасов бе проведеният на 01.11.2017 г. оперен концерт "ОПЕРАТА АКТУАЛНО" с гост изпълнители от България, Италия, Русия, както и с участието на млади български таланти в оперното пеене.

 

 

Коментари (0)

Вашият коментар :